logo

ELFED Akgün Otelde Toplandı.

ELFED Akgün Otelde Toplandı.

Dün Akgün Otelde yapılan  ELFED toplantısın da  dernek başkanları,yönetim kurulu üyeleri bir araya geldi.Toplantı da ilk konuşmayı  ELFED Genel Başkanı Faik İÇMELİ yaptı.ELFED kurulalı bir yıl geçtiğini bu süreçte beş senelik yol aldıklarını kaydederek birlikte var olmanın gücünü ve mutluluğunu yaşıyoruz  diyerek ,ELFED’in bir sene için de “Girişimci Kente Doğru” projesi,Salih TURHAN ve Şemsettin TAŞBİLEK  birlikte hazırladıkları “Elazığ-Harput Havaları/Kürsübaşı Meşkleri” projesi ve “Elazığ Tanıtım Günleri” fuar etkinliğinin düzenlenmesi gibi önemli etkinliklere imza atmıştır dedi.Daha sonra ise Salih TURHAN ve Şemsettin TAŞBİLEK  ”Elazığ-Harput Havaları/Kürsübaşı Meşkleri” projesi  sözleşme  imzaları  atılarak basın açılamasında bulunuldu.
 
ELAZIĞ-HARPUT HAVALARI KÜRSÜBAŞI MEŞKLERİ CD SETİ ALBÜM ÇALIŞMASI
Yapım: Elazığ Dernekler Federasyonu Genel Başkanlığı(ELFED)/İstanbul
Proje ve Uygulama: Şemsettin TAŞBİLEK; Araştırmacı Sanatçı, Yüksek Müh.
Salih TURHAN: Araştırmacı Sanatçı, Kültür Bak.İst. DTHM Korosu Ses Sanatçısı


                                           BASIN AÇIKLAMASI
Elazığ Müzik Kültürü ya da Harput Müziği’nin ülkemiz kültüründe önemli bir yere sahip olduğu gerçeği, tüm halk kültürü ve müziği uzmanlarının üzerinde ittifak ettiği bir durumdur. Yüzyıllardan günümüze intikal eden, eser çeşitliliği, makam yapısı, güfte melodi ve icra anlayışı bakımından tam bir Türk Müziği harmanı diyebileceğimiz  ,notaya ve kitaplara alınmış 350 eserlik bir külliyattan bahsediyoruz.


Yaşam koşullarının değişmesi, göçler ve diğer sosyo ekonomik nedenlerle geleneksel icra ortamlarının azalması karşısında bu ezgileri korumak ve unutulmasını önlemek amacıyla yöremiz araştırmacı sanatçıları büyük emek ve gayretler sarf etmiş ve son yıllarda çıkardıkları büyük hacimli kitaplarla nota güfte ve diğer inceleme bilgilerini tüm yönleriyle kayıt altına almışlardır.


Geleneğinden yetişen sanatçılar giderek azalmakta ise de halen bu vasıflarda epeyce mahalli müzisyen ve ses sanatçılarımız aktif durumdadır. Kitaplara geçirilmiş bu ezgilerin en azından büyük bir kısmını,bu mahalli geleneksel sanatçılarımızın icrasıyla, sesli hatta mümkünse bir bölümünü de görüntülü olarak,işin uzmanları gözetiminde ,stüdyo ortamında kayıtlara geçirip ileri ki kuşaklara aktarmanın güzel bir düşünce olacağı konusu,yöremiz araştırmacı sanatçılarımızın büyük bir arzusu ve dileği olarak bir proje halinde tarafımıza sunulunca,biz Elazığ Dernekler Federasyonu Genel Başkanlığı olarak büyük bir heyecan ve memnuniyet duyduk.


Elbette ki bu heyecan verici hizmet anlayışına duyarsız kalamazdık. Kaldı ki bu proje ELFED olarak tüzüğümüzde ki hedeflerimizle  de  bire bir örtüşüyordu.


Bu çerçevede yönetim kurulumuzla yaptığımız değerlendirmeler sonucu Sn. Salih TURHAN  ve Sn. Şemsettin TAŞBİLEK ‘in birlikte hazırladığı biri  DVD  olmak üzere 10 CD’lik bu yeni kayıt geleneksel “Elazığ- Harput Havaları Kürsübaşı Meşkleri CD  Seti ” nin yapımını üstlenmeyi uygun bulduk.Bu vesileyle huzurunuzda , Elazığ Müzik Kültürü’nün en kapsamlı külliyat kitaplarını yazmış bu yöremiz değerli araştırmacı sanatçılarının bu projeyi yürütüp sonuçlandırarak tarafımıza teslim etmesi hususunda sözleşmeyi bu basın açıklamasında işleme koyuyor ve çalışmayı başlatıyoruz.


Sadettin KAYNAK ’tan Celal GÜZELSES ’e,Fahri KAYAHAN ’ dan Hafız Burhan ‘a,Müzeyyen SENAR ‘dan  Safiye AYLA ‘ya ,İzzet ALTINMEŞE ’ den  Erkan OĞUR ‘a ünlü ulusal sanatçılarımızın büyük bir hayranlıkla işledikleri ve bazen ünü dış ülkelere taşan ezgilere sahip Harput Türküleri Külliyat ‘ı yaşatmak ve ileri ki kuşaklara doğru bir şekilde aktarmak adına yapılan bu hizmetin,hem yöremiz kültürüne hem de ülkemiz milli kültürüne güzel bir katkı sağlayacağının  inancı ve sevinci içerisindeyiz.


Çoğu yaşayan ve 15 civarında da vefat etmiş ustaları ihtiva eden toplam 100 civarında müzisyen ve mahalli geleneksel ses sanatçısı ve okuyucunun seslerinden ve nağmelerinden oluşacak albüm setinde,150 civarında Harput ezgisi yer almış olacaktır. Repertuarda yöreye ait türküler ,hoyratlar,gazeller,şarkılar, ilahiler,kasideler,oyun havaları ve saz eserlerinin  en güzel örneklerine yer verilecektir.1 DVD ,9 audio müzik CD ‘si olmak üzere toplam 10 CD’den oluşan ELAZIĞ-HARPUT HAVALARI KÜRSÜBAŞI MEŞKLERİ CD SETİ ’nin kayıtlarını 3 ay içinde tamamlamayı düşünüyoruz.
 

Kayıtların büyük bir bölümü Elazığ’da yapılacaktır.


Proje uygulayıcılarımıza ve sanatçılarımıza başarılar diler,basınımıza ve kamuoyuna  saygıyla arz ederiz.21.04.2014
                                  Elazığ Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu adına
                                                            Genel Başkan
                                                            Faik İÇMELİ

Copyright 2022 - Tüm Hakları Saklıdır.